2015. augusztus 3., hétfő

CIABATTA,HÁZ OLASZ KENYÉR

Hozzávalók:375gr víz,250gr liszt,250gr magas sikér tartalmú 
liszt(pl:fél barna kenyérliszt)12-14gr só,6gr cukor,15gr élesztő.
Elkészítés:a langyos vízben oldjuk fel az élesztőt,adjuk hozzá
a cukrot,amikor már az élesztő egy kicsit elkezd habosodni adjuk hozzá a liszt felét,tegyük a dagasztógépbe(vagy kézzel dagasszuk)
amikor már elkeveredett adjuk hozzá a sót és a többi lisztet is,de ne egyszerre .fokozatosan,ezután hagyjuk 15-20 percig,a gépben,
ha már a tészta elválik az edény falától,akkor kiolajozunk egy másik
tálat,amiben majd hagyjuk megkelni,ebbe áttesszük a tésztát,
és 120-180 percig hagyjuk kelni.
Amikor a tészta megkelt,két folpackot a konyhapultra teszünk,úgy,hogy egymást fedjék,liszttel jól megszórjuk,hogy 
a tészta ne ragadjon oda.A tésztát ráöntjük,óvatosan,
mert ilyenkor már kézzel nem nyúlhatunk hozzá.
Egy beolajozott spatulával igazítjuk meg a formáját,
 egy tepsibe sütőpapírt teszünk,em meghintünk kukoricadarával és 
óvatosan átfordítjuk a tésztát a tepsire.
A sütőt előmelegítjük 220C-ra,a sütő alsó részébe egy kisebb tepsibe vízet teszünk,a kenyeret betesszük a sütőbe,10 percig hagyjuk még 
a 220C-ON,utána levesszük a hőfokot 180C-ra és 20-30 perc alatt készre sütjük,az utolsó 10 percre támasszuk ki a sütő ajtaját résnyire,és vegyük ki a vízet.
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése