A jó flódni legalább 6 cm magas ,ezt tartsuk szem előtt.
A tésztához:50dk liszt
25dk vaj
10dk cukor
2 tojás sárgája
1dl száraz fehér (kóser) bor
a tésztához valókat összegyúrjuk és 1 órára a hűtőben hagyjuk,addig elkészítjük
a tölteléket.
A töltelék:alma 55 dk
1 dl bor
10 dk cukor
1 teás kanál fahéj.
Mák töltelék:35dkmák
1 citrom héja belereszelve
fahéj,mazsola ízlés szerint
1 evő kanál bor,10 dk cukor
Dió töltelék:35dk dió darálva
1 narancs héja bele reszelve
1 evő kanál bor,10 dk cukor
Lekvár,nálam málna,4 dl az utolsó lap megkenéséhez.
A tetejére egy tojás sárgája amivel a tetejét megkenjük.
A bi8rsalma töltelékhez a cukrot megkaramellizáltam,beletettem a birsalmákat,apró kockákra vágva és ráöntöttem a fehér bort és a fahéjat is hozzáadtam .
Amikor már az alma picit megpuhult leöntöttem róla a bort egy szűrön keresztül,
és az előre elkészített és bekevert mák és dió töltelékekre öntöttem még forrón.
Elő vettem a tésztát a hűtőből és lemértem,így pontosan 5 felé tudtam osztani.
Kinyújtottam amekkora a tepsim és elkezdtem a rétegezést,természetesen előtte
a tepsit vajazzuk és lisztezzük.
Az első tészta rétegre kerül a mák,utána rá egy tészta,majd erre jön az alma töltelék,újra tészta és a dió,a dióra is kerül egy réteg tészta erre jön a lekvár és a lekvárra tettem az utolsó tészta réteget,amit villával megszúrok óvatosan több helyen is.Az 1 tojás sárgájával lekenem a tészta tetejét és 180 C-onsütöm kb 55-percet.Aki édesebben szereti,mint az általam írt cukormennyiségek készítsen cukorszirupot ízlés szerint és azt ossza el a mák és a dió töltelékekben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése