2015. szeptember 6., vasárnap

OLASZ CIABATTA KENYÉR

Hosszú kelesztésű,de megéri türelmesen kivárni a kelesztési időket,ezen kívül nagyon kevés élesztővel készül,én ezért is készítem mostanában,nos ezen kívül,mert nagyon finom könnyű kenyér,és ami nem mellékes tartósítószermentes.
Első lépésként egy kovászt készítünk,HOZZÁVALÓK:100gr liszt,200gr BL80
kenyér liszt,de használhatunk teljes kiörlésű tönköly búza lisztet is,6 gr élesztő.300ml víz
ELKÉSZÍTÉS:a liszteket átszitálom,az élesztőt felfuttatom egy kevés langyos vízben,amikor már az élesztő felfutott beleteszem a liszteket egy tálba és a közepébe öntöm az élesztőt,a vízet és fakanállal addig keverem amíg egy homogénmasszát kapok.Letakarom és 3 órát pi8hentetem.
A 2. DAGASZTÁS HOZZÁVALÓI:200gr liszt,400gr BL 80 kenyér liszt vagy 
teljes kiörlésű tönkölybúza liszt,350ml víz,9gr élesztő,10gr cukor,20gr só
ELKÉSZÍTÉS:AZ élesztőt felodom egy kis vízben a cukorral,a liszteket elkeverem és hozzáadom a sót,amikor az élesztő megkelt a liszthez adom és 
a 3 órája várakozó kovászt is,lassan elkezdem össze dolgozni és fokozatosan hozzáadom a vízet,Kézzel kb 20 percig dagasztom,ha van dagsztógépünk,akkor 
8 percig hagyjuk,amíg a tészta el nem válik az edény falától.
Ezután 1 ÓRÁT hagon még kelni a tésztát,kiveszem  a tálból és elkezdem kilapítani a kezemmel,egy négyszöget formázva,utána hajtogatom,az alsó részét 
felfelé kb a közepéig,a felső részét ráhajtom,ezt még kétszer megismétlem.
10 darbra vágom,egyenként 150-160 gr legyen,de hagyhatjuk nagyobbakra is,
Én is így készítettem,értelemszerűen 300 gr/darab a tészta,amit kukoricadarára teszünk,mert a tészta ragacsos,amikor megformáztuk még kb 1- 1,5 órát hagyjuk kelni,
A sütőt előmelegítem 250 C-ra,a sütő aljába egy kis edénybe vízet teszek,
a tepsit előkészítem és a deszkáról óvatosan ráfordítom a tepsire,beteszem a sütőbe és 10 percig hagyom a 250 C-on sülni,után leveszem 200C-ra  és még kb 
15 percet sütöm.
itt még kelnek

megsülve,hűlnek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése