2015. szeptember 11., péntek

JERUZSÁLEMI KALÁCS

A híres szakács Yotam Ottolenghi," Plenty"c.könyvében találtam ezt a  nagyon finom kalács receptet,aminek igazán könnyű és egyszerű az elkészítése,a receptet már Chili&Vanília.vagyis Mautner Zsófia is publikálta,nála is megtaláljátok a ,de én is megsütöttem,és hihetetlenül finom.Talán ezt is megsütitek majd
legalább annyian,mint a híres fátyol kalácsot.
Hozzávalok:55dkg liszt,10dkg cukor,2evőkanál száritott élesztő,1teáskanál só,1citrom lereszelt héja,1,2dl hideg víz,15dkg puha vaj.
Ezekből a hozzávalókból összeállítom a tésztát és egy éjszakára a hűtőbe teszem,
Másnap elkészítem a tölteléket,de előző nap is elkészíthető,így csak melegíteni kell.
Töltelék hozzávalói:15dkg étcsoki,12dkgvaj,5dkgporcukor(én barna cukrot használtam)3dkgkakópor,10dkg dió,aki szereti a kardamomt azt is tegye bele,ízlés szerint,kandírozott narancs,
ELKÉSZÍTÉS:A vajat és az étcsokit vízgőz felett megolvasztom,hozzáadom a kakaót,porcukrot,diót stb(én dió nélkül készítettem,csak kandírozott narancsot tettem bele,mert allergiás vagyok a dióra).
Amikor a tészta megkelt kinyújtom,négyszög alakúra,mint a beigli tésztát,és megkenem a csokis masszával,ráteszem a,kandírozott narancsot,(aki a kardamomot használja az olvasztott csokoládéba tegye bele),a diót,de használhattok mandulát is,ki mit szeret.A megkent és feltekert tésztát félbe vágom,és a két darabot összefonom,egy hosszúkás kenyérsütő formába teszem,és hagyom még kelni 1 órát,közben a sütőt előmelegítem 190C-ra és 30 perc alatt megsütöm.Közben elkészítem a cukorszirupot,25dkgcukor és 1,5dl vízből,amit a megsült kalácsra öntök,Remélem sokan megsütitek majd!JÓ ÉTVÁGYAT!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése